Telstar
https://telstar.si/

Združitev dveh anten
https://telstar.si/viewtopic.php?f=97&t=11176
Stran 1 od 1

Avtor:  slawonsky [ Po Maj 26, 2014 10:21 ]
Naslov prispevka:  Združitev dveh anten

Kolega na vikendu sprejema DVB-T naše in hrvaške kanale. Vendar pa mu prihajajo iz različnih smeri, tak da mora anteno obračati. Zdaj bi rad dal še eno anteno, da mu ne bo treba več sukati. Problem pa je, da ima v hiški samo 12V elektro instalacijo.
Kakšen združilnik, ojačevalec in usmernik mu priporočate?

Avtor:  Matjaž [ Po Maj 26, 2014 12:17 ]
Naslov prispevka:  Re: Združitev dveh anten

Združevanj je kolikor hočeš, odvisno koliko problemov lahko nastane pri združevanju. Za združilnike lahko uporabiš navadne ali satelitske delilnike obrnjene na glavo in morje kretnic takšnih ali drugačnih ali pa selektivne MEF združilnike/filtre za 1 do 3 kanale . Tudi kakšen ojačevalnik z več vhodi se lahko uporabi za takšna združevanja, recimo kaj TAKŠNEGA
Za napajanje pa ni problemov. Napajanje se lahko izvede direktno iz TV ali iz sprejemnikov ki zmorejo 5V napajanje proti aktivni anteni (pazi na pravilno izbiro ojačevalca) ali pa s pomočjo napajalne kretnice (na voljo pa je tudi kar nekaj usmernikov, ki se dajo priključit na 12 V akumulatorsko omerežeje in so na zalogi)

Slika

Napajaš lahko tudi s tem

Slika

Avtor:  slawonsky [ Po Maj 26, 2014 12:32 ]
Naslov prispevka:  Re: Združitev dveh anten

Torej bi tole: http://www.antene-zupancic.si/antenski- ... p-885.html in http://www.antene-zupancic.si/antenski- ... p-879.html blo čisto v redu, a ne?!

Avtor:  Tehnicni [ Po Maj 26, 2014 12:34 ]
Naslov prispevka:  Re: Združitev dveh anten

Probaj najprej z navadnim delilnikom. Ponavadi je od navadnega delilnika boljši nesimetrični delilnik, ena veja -2dB, druga -8dB. S tem lahko zmanjšaš motnje zaradi druge antene.
Pri 5V mora TV ali STB to podpirati in omogočati dovolj toka, bolje rečeno ojačevalnik mora vleči malo toka.

Avtor:  Matjaž [ Po Maj 26, 2014 12:35 ]
Naslov prispevka:  Re: Združitev dveh anten

Bi Slawonsky, če ni morda premočno. Namreč kakšen bližnji lokalni oddajnik lahko kaj hitro pokvari sprejem pri ojačanjih nad 27 dB.

Tehnični @ da tole je včasih najboljša in daleč najcenejša rešitev. Oddaljeni oddajnik priključiš na glavno vejo , bližnji močnejši pa na odcep

Slika

Avtor:  slawonsky [ Po Maj 26, 2014 13:06 ]
Naslov prispevka:  Re: Združitev dveh anten

Glede na to da ima signala praktično že zdaj dovolj, res ni treba dost ojačevati. Mogoče bom res najprej poskusil kar z sat delilnikom, če ne pa mogoče tole: http://www.antene-zupancic.si/delilniki ... -1014.html ?

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC+02:00 Evropa/Ljubljana
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/