Telstar

Forum o satelitski, kabelski, zemeljski in IP TV
Danes je Ne Nov 29, 2020 9:11

Vsi časi so UTC+01:00 Evropa/Ljubljana




Napiši novo temo  Odgovori na temo  [ 28 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja 1 2 3 Naslednja
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: Sr Jun 19, 2013 22:56 
Čemu pa je namenjena tipka "Intellitext" na DAB/DAB+ sprejemniku?


Na vrh
   
OdgovorObjavljeno: Sr Jun 19, 2013 23:20 
Odsoten

Pridružen: To Jun 03, 2008 17:29
Prispevkov: 1210
To naj bi bil neke vrste teletekst. Zmišljujejo si vse mogoče, kar je tehnično možno, pa človek ne rabi, da bi DAB uspel. Pozabljajo pa, da ljudje pri radiu iščejo predvsem vsebino, ki jim ustreza, primerno kvaliteto, dober sprejem (v avtu brez prekinitev vsakih nekaj km) in enostavno uporabo. Naj ne bi bilo 10 menijev za izbiro postaje in naj ne bi trajalo 30 sekund, da se sprejemnik prižge. No vsaj cena DAB+ sprejemnikov je zdaj padla toliko, da se kakšne dobi že pod 35 EUR.

Če prav razumem, je plan postaviti tri oddajnike: Krvavec, Pohorje, Nanos ( http://www.rtvslo.si/files/ijz/strategi ... -_2015.pdf ). Programi RTVSLO, Ognjišče, pa še kakšni, ki so že v FM. Kot pri DVB-T lahko pričakujemo, da bodo programi, ki niso RTVSLO, zaradi samo nekaj 100 potencialnih poslušalcev izbrali najnižji možni bitrate za znižanje stroškov, torej slabo kvaliteto. Rezultat: slabše pokrivanje kot FM, isti programi kot FM, pri nekaterih slabša kvaliteta kot pri FM. Za koga torej? Če bi kdo zagotovil, da bo na zahodu, pri splošnem pomanjkanju, ko jim ukinejo kanale 61-69 en čist VHF kanal, na katerem sosedi ne bodo oddajali niti DVB-T niti DAB, bi bilo tam to smiselno. Drugače Nanos nima kaj proti njim. Avto (to naj bi bila ena glavnih ciljnih skupin DAB) se premika. Da bi imel v vseh krajih dovolj dober signal, tudi na tistem delu ceste, kjer se direktno vidi IT oddajnik, Nanos pa je za višjo oviro, bi jih verjetno morali preglasiti v povprečju za 40 dB. Mogoče Homer lahko pove, kakšno je stanje na VHF na zahodu.

Sicer pa je DAB s Krvavca trenutno tako šibek, da ga v Ljubljani znotraj stavbe ne dobim. Oddajanje s takimi močmi je stran vržen denar.


Na vrh
   
OdgovorObjavljeno: Če Jun 20, 2013 4:10 
Odsoten

Pridružen: To Feb 08, 2011 20:25
Prispevkov: 1091
Kraj: Ravne na Koroškem
Citiram:
Spet ena brilijantna ideja. V Sloveniji imamo več tisoč TomTomov, Garminov in podobnega, kar zna uporabljati TMC iz RDS na FM. Če prav razumem to, kar omenja atepej, za vse te ne nameravajo oddajati podatkov. Bodo jih pa za neke DAB+ sprejemnike, ki jih praktično sploh ni in jih tudi v novih avtomobilih sploh ni enostavno dobiti.
Seveda imamo to (http://www.promet.si/portal/sl/prometne ... armin.aspx) kako dela je druga zgodba

_________________
Slika


Na vrh
   
OdgovorObjavljeno: Če Jun 20, 2013 11:05 
Odsoten

Pridružen: To Jun 03, 2008 17:29
Prispevkov: 1210
Hvala za pojasnilo. Zdaj razumem, zakaj tega TMC-ja veliko sprejemnikov ne zazna. Ne gre za prosto dostopni TMC po uradni specifikaciji, ampak za "closed user group" sistem dostopen samo z licenco, ki ga prepoznajo samo določeni sprejemniki, katerih proizvajalci nekomu plačajo.


Na vrh
   
OdgovorObjavljeno: Če Jun 20, 2013 11:18 
Odsoten

Pridružen: To Feb 08, 2011 20:25
Prispevkov: 1091
Kraj: Ravne na Koroškem
BINGO. Torej potrebuješ garmin navigacijo z končno kratico LT še bolje pa je LMT. (Jaz imam Garmin nuvi 2495 LMT). Ne si mislit da je to kakšen previlegij ker ne dela tako kot bi moralo.

_________________
Slika


Na vrh
   
OdgovorObjavljeno: Če Jun 20, 2013 11:36 
Odsoten

Pridružen: To Jun 03, 2008 17:29
Prispevkov: 1210
Ja, včasih sem celo imel Garmina. Potem je pa nekoč prišla navigacija integrirana z radiom v avtu. V Avstriji in Italiji lepo najde postaje, ki oddajajo TMC, v Sloveniji pa nič. Saj pogrešam ga ne, samo nisem vedel, da se sploh kaj oddaja, ker nikoli ni pokazalo nič.


Na vrh
   
OdgovorObjavljeno: Če Jun 20, 2013 11:53 
Odsoten

Pridružen: To Feb 08, 2011 20:25
Prispevkov: 1091
Kraj: Ravne na Koroškem
Deluje samo tam, kjer ti vleče Radio SI pa še tam ne.

_________________
Slika


Na vrh
   
OdgovorObjavljeno: To Okt 01, 2013 11:08 
Citiram:
Ja, včasih sem celo imel Garmina. Potem je pa nekoč prišla navigacija integrirana z radiom v avtu. V Avstriji in Italiji lepo najde postaje, ki oddajajo TMC, v Sloveniji pa nič. Saj pogrešam ga ne, samo nisem vedel, da se sploh kaj oddaja, ker nikoli ni pokazalo nič.
Mogoče veš, kakšno je stanje v Nemčiji? Meni v Avstriji deluje odlično, v Nemčiji pa mi na veliko presenečenje radio/navigacija ni našla nič. V Italiji s tem avtom še nisem bil in ne znam povedati, kako bi bilo.

Aleš


Na vrh
   
OdgovorObjavljeno: To Okt 01, 2013 13:21 
Odsoten

Pridružen: To Jun 03, 2008 17:29
Prispevkov: 1210
V Nemčiji oddajajo TMC že precej časa in je brezplačen:
http://www.br.de/unternehmen/inhalt/tec ... it100.html

Navigator rabi za dekodiranje tega TMC Location Table, kar bi ponavadi moral imeti, če ima zemljevid države, kjer se TMC oddaja že nekaj časa. Ne vem pa točno, kako se odloči, s katerega programa bo sprejemal TMC. Ob meji je ponavadi še dolgo možen sprejem radia iz sosednje države, ki ne oddaja TMC za druge države. Pri nekaterih se da izbrati na roko, s katerega programa sprejemajo TMC.


Na vrh
   
OdgovorObjavljeno: To Okt 01, 2013 14:36 
Odsoten

Pridružen: To Feb 08, 2011 20:25
Prispevkov: 1091
Kraj: Ravne na Koroškem
ascar naloži si garmin express pa si ga posodobi in katero verzijo zemljevidov imaš naloženo.

PS: Brezpačni TMC imajo (po vsej evropi) tisti ki imajo LT in LMT ostali morajo to dokupit - seveda kjer ni to brezplačno.

_________________
Slika


Na vrh
   
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo  Odgovori na temo  [ 28 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja 1 2 3 Naslednja

Vsi časi so UTC+01:00 Evropa/Ljubljana


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Pojdi na:  
cron
Teče na phpBB® Forum Software © phpBB Limited